EY Headquarters

Attention to every detail
Client:
Location: Stockholm
Assignment years: 2020-2021
Gross area: 7570 sqm
Partners: AB Evert Lindelöf, JCS Snickeri
Photographer: Felix Gerlach

Offices will continue to be a permanent fixture in the changing way we work. However, they will have to meet the high demands of both functionality and comfort now that technology enables us to be increasingly mobile. EY’s new Stockholm office aims to move its business into the future with efficient spaces, technical innovations and, not least, interior design with a touch of personality.

EY’s main office has emerged in Stockholm city center in a reborn area around the Sergels Torg landmark.

Work from home or feel at home in the office? Developments in recent years – not least the pandemic – indicate that we will do both. When EY commissioned Tengbom to furnish their new Stockholm premises, “living room” was one of the key words.

“It is important for the office to offer something that is not available at home,” says Sofia Dahlén, lead architect for the assignment. “That something includes the interaction with colleagues. A workplace should be a source of inspiration and input from others, and the environment should really promote that.”

The main lounge with its wide variety of seating creates a homely feel. Easy to find your favorite spot!
Wood and warm tones in the lounge form a link to Stockholm’s natural landscape.
The harmonious color palette in subtle natural tones together with the copper colored ceiling add warmth. Standing up – table designed specially by Tengbom.

Efficient and versatile spaces

The new office is part of a larger, more wide-ranging change at EY – which involves integrating new ways of working into the global strategy. A contemporary workplace is a key part of recruiting and retaining employees and attracting new customers.

“These are issues we help our clients with, so we should practice what we preach and have a modern, vibrant office,” says Jessica Schmidt, Management Consultant at EY and Project Manager for the transformation.

EY occupies four floors in a new building in the heart of Stockholm, with views over the busy streets, shops and walkways. Multifunctional spaces allow for better use of a smaller footprint, fewer square feet, in an activity-based office. The work areas are divided into zones, which lets employees chose whether they want a quiet, focused place to work or would prefer to interact with colleagues. They can also interact with others in the many lounge areas which form an important part of the floor plan. At the same time, there are individual meeting rooms, the majority of which are set up for digital meetings.

Holistic approach to promote health

It is highly likely that the way we work has changed for good: digital meetings are here to stay and the office will play a greater role as a collective hub where company culture is formed. Being innovative and effective at work is essential for a business, as is providing a health-promoting environment in the form of good ergonomics and a well-lit environment with good lighting – something that is often missing when we work from home. At Tengbom, we are passionate about creating dynamic and healthy environments. And the best results are achieved when there is trust and commitment between all parties – especially in a project like this which was commissioned right at the start of the pandemic.

“From the outset, we could see that it was not just a question of finding a few pieces of furniture, the client was fully committed; they wanted to get more out of the office. We put trust in each other’s professionalism to find common solutions,” says Tove Prahl, Project Manager at Lindelöf, who was responsible for buying the furniture.

The unique interior design is unusual for a large office, it is intended to feel more like a comfy living room than a stylish office; variety is the key to this, with plants, rugs, textiles and accessories.

All the furniture in the internal hub are specially designed by Tengbom or picked out to last over time – both aesthetically and based on function.
If you want some privacy in an otherwise active environment, you can sit down in one of the meeting booths. The lighting and the graphic elegance collaborate to frame the area.
The sofas are specially designed for the internal hub in the office.

Islands with strong connections

As an international company, EY also wants its offices to feel local – as soon as you step into the office, you should be able to see that you are in Stockholm, even if you miss the Sergels Torg landmark in the urban landscape outside. Stockholm is a city of opposites, and the design concept reflects this encounter between cityscape and landscape. The result is an office that is technically at the cutting edge but also embraces timeless and beautiful natural materials that capture the all-encompassing concept of Stockholm, City of Islands.

The connection to islands continues in the connecting stairs to floors and zones that are modelled on the city’s bridges. The aluminum expanded metal ceilings are partially painted in copper tones and inspired by Stockholm’s idyllic sunsets – or perhaps the more frequent cloudy skies. Light, muted pastels and natural shades of gray, brown and beige transport you from the heights of the southern city island of Söder to the warm cliffs of the archipelago.

Variation in a work zone otherwise largely filled with desks is created through this island. An inspirational, harmonious and inviting area for a break.
Sofas, tables and podium – all specially designed by Tengbom.
A low piece of furniture for still life and with clear level differences, it invites to a break from an effective work place. Here, in a variation of natural stone, ash and walnut. The island frames the exit, which leads to one of the office terraces (with a magnificent view).

An office you want to return to

The driving idea was to choose a timeless design that will last, and that encompasses the entire office, not just the public areas.

“The focus of the office is not just the external lounge. We wanted to focus on the people who work here and not just provide small, cramped areas for them to work in. The workplace of the future will be more employee-friendly,” says Tove Prahl.

They say that every cloud has a silver lining. If you want to attract those employees who have been working from home during the pandemic back to the office, you need to have an environment that works for them. If we are to believe Jessica Schmidt, this office is a workplace that many people want to return to as soon as they can.

Attention to detail even in the sign, carved out of massive copper in the shape of an archipelago island – in line with the design concept “Stockholm, City of Islands”. The shelf to the left with a counter top made out of massive limestone and genuine material is also specially designed by Tengbom.

The team behind this project

Contact

Nadia Tolstoy Lead Designer +46 851 81 94 56